Giving your child the best start in life

  • First Floor, 10A Chandos Street London New Town W1G 9LE

Get In Touch

Полезно

Хъpĸaнe пo вpeмe нa cън

Хъркането е нарушение на дишането при сън. Скърцането със зъби и сънната апнея са част от другите нарушения на съня.

Хъркането се появява, когато е затруднено или спряно преминаването на въздуха в носа или в гърлото.

– Запушване или стесняване на носната кухина от полипи на лигавицата или изкривена носна преграда могат да предизвикат хъркане. Някои хора хъркат при пристъпи на алергичната хрема или при възпаление на синусите.

– Пониженият тонус на мускулите на мекото небце и на гърлото при увеличаване на теглото и обиколката на шията и врата, води до отпускане и увисване на мекото небце и на фарингеалните стени, които падат ниско при лежане по гръб и запушват дихателния път.

– Увеличените сливици, гърлените и носната също водят до хъркане при някои деца

– Дългото меко небце и увула (мъжец), голям език, малка долна челюст също предизвикват хъркане като стесняват отвора от носа към гърлото, а тъканите се допират, затварят пътя на въздуха и вибрират, като с това предизвикват шума на хъркането.

При хъркане дишането спира многократно до повече от 10 секунди. Сънят прекъсва често, дори да не се забелязва от хъркащия и е повърхностен и недостатъчен. Това води до недостиг на кислород в мозъка, сърцето и другите органи.

Последици от хъркането могат да бъдат високото кръвно налягане, учестен или нарушен сърдечен ритъм, понижена работоспособност, инциденти в работата или при шофиране.

Алкохолът за заспиване, възрастта, увеличаването на теглото влошават състоянието, тъй като отпускат още повече мускулите в областта на гърлото.

 

Лечение

Ортодонтски или стоматологични апарати, които се закрепват на зъбите, стабилизират долната челюст отворена и разширяват дихателния път.

Апарат с маска на носа, който провежда по време на сън въздушна струя в гърлото и осигурява постоянно разширяване на дихателния път. Неудобството да се спи с апарати на носа или в устата, отблъсква някои пациенти от тях.

В последните години активно се експериментира орофациалната миофункционална терапия за подобряване състоянието на дишането и на съня при хъркане. Тя е индивидуална програма от упражнения за стягане или отпускане на мускулите на мекото небце, фарингеалните стени и езика при пациенти с хъркане.

В кабинетите в София и в Пловдив на Логопедичен център “Антоанета Георгиева” се провежда орофациална миотерапия при ортодонтски пациенти с лицево-челюстни деформации. Общото стягане или отпускане на всички третирани мускули при миофункционална терапия повлиява положително и на хъркането, дори когато то не е било пряката цел на работата.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *