Giving your child the best start in life

  • First Floor, 10A Chandos Street London New Town W1G 9LE

Get In Touch

Полезно

Пocтoяннo oтвopeнa ycтa c eзиĸ мeждy зъбитe

Езикът може да стои напред в устата между зъбите в покой и когато се движи при дъвкане,гълтане и при говор.

В тази позиция, той пречи

– за затварянето на устните в спокойно състояние и

– за израстването на зъбите, с които се допира.

Обикновено е засегнато изговарянето на много звукове, което намалява яснотата и разбираемостта на говора.

Други термини са натиск на езика и инфантилно гълтане.

Причините са същите, които предизвикват постоянно отворена уста. Към тях се прибавя и късата подезична връзка. Когато бебето се роди със скъсена връзка под езика, тя може да ограничи силно движенията му още при хранене и да направи невъзможно сукането. Ако не се оперира навреме, езикът на детето остава много силно напред в устата, между зъбите.

Постоянният натиск на езика върху зъбите и челюстите води до зъбно-челюстни деформации и говорни нарушения.

Дишането през устата вместо през носа, болки и проблеми в долно-челюстната става, в израстването на зъбите и на лицевия череп са други последици от неправилната моторика на езика.

Причините за всеки конкретен случай се установяват в индивидуална диагностика. Медицинското изследване е задължително и не може да се пропусне.

То се извършва при стоматолог, ортодонт, лицев хирург или ото-ларинголог (уши-нос-гърло), в зависимост от причината при всеки отделен случай.

Когато бъде отстранена медицинската причина, но детето продължава да стои с постоянно отворена уста, се налага орофациална миофункционална терапия. Тя е  програма за промяна на движенията на лицево-челюстната система.

След цялостна логопедична диагностика, се създава индивидуална терапевтична програма за всеки пациент.

Главната целта на терапията при натиск на езика, е той да бъде изтеглен назад в устата, в покой и при движение. Терапевтичната програма обхваща всички видове нарушена моторика на езика и на другите лицево-челюстни структури.

При натиск на езика почти винаги има и зъбно-челюстни деформации, които се отстраняват чрез ортодонтско лечение. То се провежда едновременно с миофункционалната терапия, в екип с ортодонта.

 

Научно-методическият ръководител на логопедичния център Антоанета Георгиева, провежда миофункционална терапия в екип с ортодонти от Стоматологичния факултет на Медицинския университет в София повече от 15 години. Тази съвместна работа продължава в кабинетите на Логопедичен център “Антоанета Георгиева”  и с ортодонти от Пловдив.

Няма възрастови ограничения за провеждането на миофункционалната терапия.

При децата най-добрата възраст за започването й е 5-години, заради общото съзряване на поведението на детето. Въпреки, че се приемат за пораснали, с децата се работи в игрова форма за постигането на максимално добри резултати.

 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *